Wszystkie komponenty miąższu Aloe Vera posiadają
niekwestionowane zdrowotne właściwości. Jednak dobrane w perfekcyjnych
proporcjach oraz właściwie połączone przez naturę współpracują ze sobą
oraz działają silnie synergicznie. Oznacza to, że w pełni naturalny
pełnowartościowy miąższ Aloe Vera działa znacznie szybciej i bardziej skutecznie, w porównaniu z jego pojedynczymi składnikami. Aloina, oraz emodyna znajdują się w skórce aloesu. Występują tam nieprzypadkowo. Ich mocny gorzki smak , a także silne właściwości przeczyszczające chronią rośliny Aloe Vera
przed atakiem dzikich zwierząt.
Na organizm człowieka aloina i emodyna
także działają przeczyszczająco, a w dużych dawkach mogą być nawet
groźne. Czasami powodować mogą również reakcje uczuleniowe. Dlatego
dobry miąższ aloesowy powinien być oczyszczony z aloiny i
emodyny. W tym celu z liścia zdejmuje się skórkę lub filtruje miąższ z
całego liścia za pomocą różnych fizykochemicznych metod. Miąższ aloesowy,
który zawiera nieznaczne ilości aloniny i emodyny jest kompletnie
bezpieczny w stosowaniu, nawet w dużych ilościach. Aloina oraz emodyna,
które wyodrębnia się ze skórki wykorzystywane są w produkcji niektórych
medykamentów przeczyszczających oraz antyrakowych.